Masacrul delfinilor din Taiji

Am văzut The cove . Un documentar din 2009, realizat de Ric O’Barry, dresorul delfinilor din serialul de televiziune Flipper.

Mi-e foarte greu să scriu despre filmul ăsta. M-a făcut să-mi fie ruşine de specia din care fac parte,  specia asta urâcioasă, materialistă, bătută-n cap, egoistă  şi autodistructivă, specia asta care nu mai are mult dacă o ţine tot aşa. Şi sunt şanse foarte mari să o ţină aşa până când nu va mai avea ce să ţină şi o să piară aşa cum pier toate la un moment dat. Nu mi-am mai urât specia (nici nu-i spun pe nume) aşa de mult de când am văzut documentarul Earthlings, o altă capodoperă în imagini despre insuportabila prostie a fiinţei… „oameni” care batjocoresc şi calcă în picioare tot ce nu arată după chipul şi asemănarea lor, tot ceea ce ar trebui respectat. „oameni” care vor să mănânce fără măsură, să producă hrană fără măsură, să ucidă fără măsură, să dreseze orice poate fi dresat, din impulsul prostesc şi lipsit de argumente potrivit căruia orice nu este om trebuie să fie ca oamenii. Ai mers pe stradă şi ai văzut un câine îmbrăcat, cu haine special croite pentru el? Ce-i trebuie unui câine haine, când natura i-a dat blană pentru a se proteja de frig? Acolo este pofta nesătulă a omului de a transforma totul, de a încerca fără oprire să civilizeze, de a mânca şi ultima bucată de carne de pe pământ.

Despre ce e vorba-n film… Despre nişte proşti-bătuţi-în-cap-ahtiaţi-după-bani-şi-orbiţi-de-bani, lipsiţi de orice simţ sau sentiment care omoară sau răpesc nişte fiinţe de o mie de ori mai deştepte decât ei toţi la un loc. Da, e vorba despre soarta crudă a delfinilor şi despre inconştienţa celor care lasă să se întâmple aşa ceva.

Taiji, Japonia, locul unde mor 20 000 de delfini anual pentru a hrăni burţile umflate şi pline de poftă ale celor care cumpără carne de delfin sau de balenă, care de fapt tot de delfin este de cele mai multe ori. Locul de unde delfinii selectaţi de dresori „nemaipomenit de specializaţi” pleacă spre delfinariile din întreaga lume, fiind vânduţi contra unor sume colosale.

Ric O’Barry a devenit combatantul exploatatorilor de delfini după ce unul dintre delfinii care au participat la filmările serialului Flipper a murit (el vorbeşte în documentar despre o sinucidere) în faţa lui.

Nu mai ştiu ce să mai zic. Uitaţi-vă la The cove.

linkuri:

www.savejapandolphins.org

www.takepart.com/thecove

Mai jos, nişte imagini din film:


Here in Taiji, you can go to the Whale Museum
and watch the dolphin show and eat a dolphin at the same time. They sell dolphin and whale meat
right in the dolphinarium. It’s the captivity industry
that keeps this slaughter going by rewarding the fishermen
for their bad behavior. They only get $600 for a dead dolphin, but they can get more than $150,000
for a live show dolphin. I told Ric that I’d help him out,that we’ll fix this, we’ll change this. And I didn’t tell him how because I really didn’t know
how we were going to do it. There are lots of groups
here in Japan… World Wildlife Fund, Greenpeace, International Fund
for Animal Welfare. They all make hundreds
of millions of dollars between them. This is the largest slaughter
of dolphins in the world. Where are they?

Help Save Japan’s Dolphins – petitionsite

11 gânduri despre &8222;Masacrul delfinilor din Taiji&8221;

 1. http://www.catskillarchive.com/rrextra/stbuff.Html

  Mai sus, vanatoarea de bizoni – din tren. Asa, de distractie, incetineau trenul si trageau in bizoni. Civilizatia a pierdut orice legatura. Si vegetarian sa fii – terenurile cultivate, in final se transforma in desert. Trebuie sa ai mare grija si sa intorci tot ce iei – altfel desertul urmeaza. Nu conteaza peste cate secole. Am furat tot, am pus lacat pe o bucatica de univers si am zis „al nostru”, „vom folosi astea pentru noi!” – anume pentru fiecare din noi. Nici macar nu actionam ca un grup, pana si borgii erau un fel de trib. Ei bine – in curand o sa ramanem doar cu lacatul si inchisoarea. Negam viata – o sa obtinem ce „dorim”.

  • Recomand documentarul lui Joseph Campbell – relatia dintre indieni si bizoni. Una e sa iti accepti conditia (pentru a trai mananci alte fiinte vii) – dar sa ai grija in tot ce faci, alta e sa nu stii nimic. Bani. De care probabil ai nevoie, in lumea „fiecare pentru el”. Suntem dusi.

 2. E groaznic.
  Dar ..uff. repet. Nu e vorba de specia noastră, ci de cultura noastră „urâcioasă, materialistă, bătută-n cap, egoistă şi autodistructivă, care nu mai are mult dacă o ţine tot aşa”…
  Și ei fac parte din specia noastră. Ei nu-s așa cum ai zis mai sus.

  • Irina tare linkul.
   „Merely getting this far, to a traditional Hadza encampment, is not an easy task. Years aren’t the only unit of time the Hadza do not keep close track of—they also ignore hours and days and weeks and months.”

   Ce poti sa le mai zici ? Toti filozofii europeni cu problemele lor apar ca niste pitici pe langa treaba asta. Si nu au nimic in plus fata de noi, noi cei „civilizati” trebuie sa cautam o gramada pana obtinem lucruri asa de simple

  • Noi suntem oameni? Ei sunt oameni? Când am scris aseară despre The cove, nu puteam să-mi scot din minte că facem parte din specii diferite. Am furat o denumire, ca şi cum cineva se laudă că e director de bancă, numai ca să dea bine în societate, cand el de fapt este un tâlhar. Ne putem numi oricum, chiar şi pseudohomosapiens, numai oameni nu. Nu am nici o dovadă ştiinţifică în privinţa asta. E de ajuns doar să văd şi să o simt ca pe o certitudine.
   în fine, una peste alta, într-adevăr, ei nu sunt ca noi, asta e cert. Şi, după cum am mai zis, pseudohimosapiens va face tot ce-i stă în putere să îi transforme după chipul şi asemănarea lui, să îi civilizeze, în timp, treptat-treptat, sau să îi distrugă dacă sunt încăpăţânaţi şi nu se supun majorităţii, puterii absolute.

   În Grecia antică, cine omora delfini era omorât, pentru că se ştia încă de atunci că delfinii salvează oamenii de la înec…

 3. Am vazut si eu filmul. De asta nu mai suport sa citesc despre ce mai face „civilizatia”. Nu mai are rost. Nu schimba cu nimic mesajul. „Natura e o comunitate de libertati”. Flipper s-a sinucis, viata i-a fost negata.

  • Foarte şocant a fost când pescarii bagau suliţele alea „speciale” la întâmplare în masa aia de delfini hăituiţi, mecanic, ca nişte roboţi programaţi să facă împungă zilnic până când nimic nu se mai miscă. Mi-a trecut prin minte că fiinţele alea ucise poate că sunt mult mai inteligente decât noi şi chiar dacă s-ar cunoaşte asta cu siguranţă, nu s-ar face publică o asemenea descoperire pentru că s-ar încălca principiul de bază pe care e clădită civilizaţia noastră: Omul este culmea atinsă de evoluţie sau de creaţie. Mi-a trecut prin minte atunci instantaneu, O să murim cu toţii…
   Natura nu mai e ocomunitate de libertăţi. Se vrea controlul nemărginit al unei singure specii, asupra tuturor speciilor, pentru „binele” comun. Flipper s-a sinucis, dar nici un copil care s-a uitat la serialul televizat nu a aflat asta atunci. Poate că acum, mare fiind, i se pare şi lui o absurditate că se uita la delfinul fericit şi râdea împreună cu el, în faţa televizorului…

 4. „Ne putem numi oricum, chiar şi pseudohomosapiens, numai oameni nu.”

  Ok, putem să ne numim așa. Cert e că, biologic vorbind, suntem aceeași specie.

  Dacă un copil de pseudo-homo-sapiens va crește de mic într-un trib de homo sapiens, acel copil va fi homo sapiens. E vorba doar de cultură, iar cultura se învață trăind în cadrul ei.

 5. Eee, Diavolul are multe feţe, Irina :).
  Bun, aşa e, dar ce ma fac dacă nu vreau sa-mi cresc copilul într-un trib, în „sălbăticie” şi vreau ca el şi eu să ducem o viaţă fără griji, fără stres, fără bolile omului civilizat fie ele psihice sau fizice şi totuşi să trăim într-o pseudocivilizaţie? Am de ales numai intre aici(civilizatie) şi acolo(„sălbăticie”)? sau am de ales între mai multe variante ale lui acolo? Pe de altă parte ceea ce este acum ar putea să se transforme în „drumul cel bun” fără să renunţăm la prea multe dintre „beneficiile” tehnologiei, ci doar la alea care ne-au adus în situaţia actuala? Mai pe scurt, se poate schimbare în mai bine fără schimbare radicală?

 6. nu merita japonia masacru venit prin apa? vor mai ucide si in apriliele acesta? sau mai vor distrugere? japonia si-a facut de cocoa toata istoria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s