La şcoală

La şcoală începe viaţa. Nu viaţa pe care ţi-ai ales-o. Nu. Viaţa impusă de majoritate. Toţi copiii unei clase formează o micro-societate, bazată pe reguli, dintre care cea mai importantă este, Dacă nu eşti cu noi eşti împotriva noastră.  Un mini-sistem dictatorial ia naştere.

Societatea se naşte din şcoli. Şcoala se reflectă în societate. Copilul ia pistolul tatălui şi îşi omoară colegii. Cine e vinovat? Întrebare fără sens atâta timp cât răspunsul este sigilat, inaccesibil. Vina trebuie să fie personală sau de grup. Sistemul nu se va autoînvinovăţi niciodată.

Iei nişte copii din diverse medii sociale, îi pui într-o clasă şi îi obligi să convieţuiască mai mulţi ani zi de zi. Copiii vor pune în scenă acolo ceea ce văd zi de zi pe afară. În clasă vor fi regi şi regine, persecutaţi şi luptători, singuratici şi populari, sadici şi neadaptaţi. Asta e societatea în care trăim. Copiii copiază ceea ce văd. Măsurile extreme pe care le iau cei care nu vor să fie ca alţii, pentru a se apăra de tirania majorităţii, sunt, pe de o parte, juste şi, pe de altă parte, incriminabile. Dar, oricum ar fi, sunt copiate. Ce se întâmplă în unele şcoli, se întâmplă de mii de ani la nivel macro. Cine poate judeca? Societatea? Dar ea a creat haosul. Cum poate un haos să judece un alt haos?

Spui, el a omorât, e rău, pentru că a omorât. Ţi se spune, Dar uite ce a păţit! A omorât pentru că i s-a întâmplat asta. Şi ce dacă i s-a întâmplat asta, orice i s-ar fi întâmplat nu-i justifică fapta. Apoi, eşti din nou întrebat, Poţi să te transpui în pielea acelui om, să verifici pe pielea ta adevărul?

Iei nişte copii şi îi îngrămădeşti într-o clasă. Îi obligi să se comporte responsabil, ca nişte adulţi sau, cel puţin, vrei să-i duci pe drumul pe care îl au adulţii, chiar dacă adulţii nu sunt cele mai bune modele întotdeauna. Copiii au profesori care îi învaţă lucruri de care, de cele mai multe ori, nu sunt interesaţi. Se plictisesc la ore, lecţiile predate nu au legătură cu universul lor. Când fac prostii li se spune că se comportă copilăreşte. Cum ar putea să se comporte un copil? Nu. Un copil trebuie să fie adult, chiar dacă e copil!

Filmul ăsta m-a lăsat fără respiraţie. Elephant şi Bang, Bang, you’re dead, la un loc, nu fac nici cât jumătate din Klass.

Reclame

Un gând despre &8222;La şcoală&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s